Objektivitātes un neietekmējamības politika

Mērķis

    Šīs politikas mērķis ir nodrošināt, ka SIA “Sertifikācijas centrs” Kvalitātes sistēmu sertificēšanas centrs (KSSC) saglabā augstākos objektivitātes un neietekmējamības standartus visās sertifikācijas darbībās saskaņā ar ISO/IEC 17021 prasībām. Politika nodrošina, ka visi lēmumi par sertifikāciju tiek pieņemti objektīvi un neatkarīgi no jebkādas ārējas vai iekšējas ietekmes.

    Darbības joma

    Šī politika attiecas uz visu personālu, ieskaitot darbiniekus, darbuzņēmējus un ārējās puses, kas iesaistītas sertifikācijas darbībās, kuras veic KSSC.

    KSSC ir apņēmusies veikt savas sertifikācijas darbības objektīvi un neietekmējami, tā, lai nodrošinātu uzticību un paļāvību tās sniegtajiem sertifikācijas pakalpojumiem. Objektivitāte un neietekmējamība tiek saglabāta visā sertifikācijas procesā, tostarp, bet ne tikai, sākotnējā pieteikšanās, novērtēšanas, lēmumu pieņemšanas un pastāvīgās uzraudzības darbību laikā.

    Atbildība un vadības apņemšanās

    KSSC vadība, kuru pārstāv KSSC direktors, ir pilnībā apņēmusies uzturēt un ievērot objektivitātes un neietekmējamības principus visās sertifikācijas darbībās. Vadība nodrošina, ka visi darbinieki ir apmācīti un izprot šīs politikas prasības un ka tās tiek stingri ievērotas.

    Organizatoriskā struktūra

    KSSC uztur tādas organizatoriskās struktūras, pienākumus un pakļautību, kas samazina interešu konfliktu risku un nodrošina sertifikācijas darbību neatkarību no citām darbībām, tostarp konsultāciju pakalpojumiem.

    Objektivitātes un neietekmējamības principi

    KSSC ievēro sekojošus principus:

    • Personāls, kas iesaistīts lēmumu pieņemšanā, nedrīkst būt piedalījies auditā vai citās saistītās aktivitātēs, kas varētu radīt interešu konfliktu.
    • Lēmumi tiek pieņemti, pamatojoties uz objektīviem pierādījumiem, un netiek ietekmēti ne no iekšējiem, ne no ārējiem spiedieniem, tostarp finansiāliem, komerciāliem vai politiskiem apsvērumiem.
    • KSSC nodrošina caurspīdību visos sertifikācijas procesos, tostarp attiecībā uz lēmumu pieņemšanu un informācijas sniegšanu ieinteresētajām pusēm.

    Interešu konflikta pārvaldība

    KSSC identificē, novērš un pārvalda jebkādus potenciālos interešu konfliktus. Visiem darbiniekiem ir jādeklarē jebkuri interešu konflikti, kas varētu ietekmēt viņu neatkarību un objektivitāti sertifikācijas darbībās. KSSC veiks atbilstošus pasākumus, lai novērstu vai mazinātu identificētos konfliktus.

    Risku novērtēšana un pārvaldība

    KSSC regulāri veic riska novērtēšanu, lai identificētu un novērtētu iespējamos draudus objektivitātei. Riski var rasties no iekšējiem vai ārējiem avotiem, tostarp finansiāla, komerciāla vai cita veida spiediena. Identificētie riski tiek dokumentēti, un tiek īstenoti atbilstoši pasākumi, lai šos riskus efektīvi pārvaldītu vai mazinātu.

    Apmācība un izpratne

    KSSC nodrošina, ka visi darbinieki, kas ir iesaistīti sertifikācijas darbībās, regulāri tiek apmācīti par objektivitātes un neietekmējamības prasībām. Apmācība ir obligāta un tiek veikta periodiski, lai nodrošinātu atbilstību aktuālajām ISO/IEC 17021 prasībām.

    Uzraudzība un novērtēšana

    KSSC vadība regulāri uzrauga un novērtē šīs politikas ievērošanu, izmantojot iekšējos un ārējos auditus, kā arī citu uzraudzības darbību rezultātus. KSSC veic korektīvas darbības, ja tiek konstatētas novirzes no politikas prasībām.

    Ziņošana par pārkāpumiem

      KSSC nodrošina mehānismus, lai darbinieki un citas personas varētu konfidenciāli ziņot par jebkādiem iespējamiem objektivitātes vai neietekmējamības politikas pārkāpumiem. Visi ziņojumi tiek rūpīgi izskatīti, un KSSC nodrošina, ka ziņotāji tiek aizsargāti pret negatīvu ietekmi.

      Politikas dokumentēšana un izplatīšana

        Šī politika ir dokumentēta un pieejama visiem KSSC darbiniekiem, kā arī citām ieinteresētajām pusēm. Tā tiek izplatīta un atjaunināta, kad tas nepieciešams, lai nodrošinātu tās atbilstību ISO/IEC 17021 prasībām.

        Politikas pārskatīšana un atjaunināšana

          Šī politika tiek pārskatīta un atjaunināta regulāri, vismaz reizi gadā, vai biežāk, ja rodas nepieciešamība. Pārskatīšanu veic KSSC direktors sadarbībā ar kvalitātes vadītāju, lai nodrošinātu tās atbilstību aktuālajām normatīvajām prasībām un labākajai praksei.